Leo: - Vi fyller Globen över 6 gånger på ett år!

Allmänt / Permalink / 0
Hej alla fantastiska vänner!

Snart är det jul & nyår och då hoppas jag att ni tänker på att äta mycket vegetarisk mat. I Stockholm har jag en absolut favorit restaurang som serverar vegansk buffé och den heter HERMANS! Har ni inte varit där så gå dit! Du åker till Slussen och går en liten bit därifrån.

Hermans har en fantastisk utsikt över Stockholm då den ligger på höjden. På sommaren är det helt underbart att sitta utomhus, men det är lika mysigt där alla årstider och maten är alltid supergod! Deras nybakade bröd och morotskakan pratar många om, likaså buffén. Jag har tagit med vänner dit som är köttätare och efter ett besök på Hermans har de blivit vegetarianer.

Hermans startades av Herman Ottosson 1992 och restaurangen på fjällgatan hette ursprungligen Hermans höjdare. Hermans vegetariska krog imperium bestod som mest av sju restauranger runt om i Stockholm men Herman själv valde att sälja alla enheter förutom den på fjällgatan.

2005 började Leo att praktisera hos Herman och efter att ha sommarjobbat som kock över en sommar blev Leo erbjuden att arrendera restaurangen. Leo med sin fru Omer arrenderade restaurangen i från 2006-2008 och driver den sedan 2008 i egen regi. Hermans blev förra året en vegansk restaurang och även krav certifierade.

I slutet av detta blogginlägg får ni lite rabatter och erbjudanden från Hermans restaurang, men nu vill jag presentera Leo, ägaren himself! :)

- Du är rest.chef på Hermans restaurang. Berätta om din roll och vad du gör? Jobbat länge på Hermans? Undrar jag.

- Jag tillsammans med min livspartner och kompanjon Omer Oren, är ytterst ansvariga för driften av restaurangen. Vi försöker tillsammans förverkliga en vision vi har av Hermans vilket är att servera planet vänlig mat i en schysst avslappnad grön oas på söder. Vi har arbetat med Hermans i tio år och det är vår förlängda familj skulle man lätt kunna påstå. Min roll är att se till så att restaurangen fungerar operativt med driften och inköp med extra fokus på köket. Jag och Omer arbetar väldigt nära varandra så vi delar ansvar för bokföring, planering, personalmöten, menyplanering mm.

- Hur lever du privat? Tränar du? Har du något djur? undrar jag.

- Jag har tre små barn tillsammans med Omer som vi försöker att umgås med så mycket som möjligt. Vi hade en katt i 16 år som gick bort i våras. Jag tränar innebandy och swimrun regelbundet och försöker springa Stockholm marathon varje år som tradition. I år blev det 15:e målgången men varje år blir det värre att ta sig i mål då jag har problem med knäna.

- Vad är Hälsa för dig? frågar jag.

- Kunna känna sig tillfreds med sig själv och sin omgivning och det bästa jag vet är att ha målsättningar och lyckas uppfylla dem. Ibland går det inte att nå målen men mödan att försöka nå målet räcker ofta. Huvudsaken är att jag har ansträngt mig. Just nu känns det som om jag arbetar på tok för mycket.

- Vilka olika typer av vegetarianer finns det? Vilken är du? frågar jag vidare.

Leo svarar:

Vegetarian: äter animaliska mjölkprodukter men inget animaliskt kött.
Lakto ovo vegetarian: som ovan men äter även ägg.
Pescatarian: som ovan men äter även fisk och skaldjur.
Vegan: äter enbart vegetabiliska livsmedel.
Flexitarian: äter huvudsakligen vegetabiliskt men kan tillföra kött emellanåt till sin kost.

Vidare berättar Leo……….

- Jag önskar jag hade bättre själv disciplin och undvek alla animaliska livsmedel jämt, men ibland händer det att jag äter fisk och skaldjur. Kött från djur slutade jag med 1995. Jag äter huvudsakligen veganskt men är inte 100% ortodox....ännu.

- Varför har du valt att vara det?

- Jag mår bäst av att äta nyttig vegansk mat och med det menar jag råvaror som har blivit så lite förädlade som möjligt och helst ekologiska. Då känns det som om kroppen får raket bränsle och jag orkar hålla igång mycket längre än de flesta jag känner.

- Hur blir man vegetarian?

- Man blir nog det genom att införskaffa sig kunskap och insikt i hur maten man äter faktiskt framställs. För mig blev det till exempel väldigt påtagligt när jag i min ungdom som volontär fick testa att jobba på en broiler farm. Det gjorde att jag genast valde att sluta äta kyckling. Man måste nog bli en mer empatisk människa med och faktisk bry sig mer.

- Hur fungerar det med protein, kalcium och järn?

- Äter man en allsidig vegetabilisk kost med tillräckligt kalorier så får man inte problem med näringsintag. Protein är enormt överskattat. Vi behöver bara 0,9g per kilo kroppsvikt och dag. Jag har aldrig varit orolig för näringsbrist då jag har förmånen att äta en stor buffé varje dag. Bra tips på vad man ska tänka på vid en övergång till vegetabilisk kost finner du här:
http://www.vegoliv.se/veganism/kostrad-for-veganer/

- Om man vill gå ner i vikt, vad ska man äta då? Bästa vegetariska maten för viktnedgång? Vad har den maten för effekt på kroppen?

- Man ska hålla sig till vegansk kost och så lite förädlad som möjligt. Helst mycket råkost, groddar och gröna smoothies med lite fruktsocker. Genom att äta råkost får man i sig mycket fibrer som är mättande och man får i sig mycket mer näring än normalt vilket ger välmående.

- Hur kan jag motivera en köttätare att bli vegetarian? frågar jag.

- Koppla nervbanorna mellan hjärnan och handen som håller gaffeln och tänk efter innan du gör ett kostintag och fundera på om du verkligen vill bidra till att gynna en fruktansvärd industri, som går att likna vid slaveriet av människor som också ansågs ok för mindre än 170 år sedan. Idag finns det mycket mera gastronomiska upptäckter att göra inom vegetabilisk kost. Det är ett enormt resurs slöseri med att äta kött och det förstör våra barns framtid på planeten.

- Säg 10 olika anledningar varför man ska äta vegetariskt?

- Vill omformulera frågan till veganskt då jag inte alls förespråkar vegetarisk kost, svarar Leo.
1. Gynna din kropp och må bättre.
2. Bli miljömedveten.
3. Bli mer empatisk som människa.
4. Upptäck nya smaker.
5. Sluta gynna djurindustri slaveriet som står för ett enormt resursslöseri, missbruk av antibiotika och tillväxthormoner, kemikalier mm.
6. Bli en ambassadör för framtidens kost.
7. Det är en utmaning och bra att ta sig ur sin bekvämlighetszon.
8. Man kan imponera på medmänniskor med sina nyvunna gastronomiska kunskaper.
9. Undvik miljögifter! Miljögifter alstras i fiskar och djur som vi äter och gör oss sjuka.
10. Var ett levande stolt exempel för vänner och bekanta och det kommer även inbringa dig nya bekantskaper.

- Dina tre favoritrecept? undrar jag nyfiket.

- Grön papayasallad, sushirullar med alla möjliga olika grönsaker, svampar, sjögräs och pickles, en schysst vegansk grillad hamburgare med en stark chipotle dressing.

- Favoritrecept på efterrätt?

- Har inte prickat in den än. Måste vara något med lakritspulver, chili, kakao och hallon. Ska nog experimentera fram den under våren. Annars är jag helt såld på alla typer av färsk frukt. Det räcker gott och väl för mig.

- Tycker du att det är bättre att vara Vegan än Vegetarian? Varför?

- Vegan. Man ska inte äta djur om man vill bidra till en bättre värld samt må bättre.

- Hälsofördelar med att vara vegan? frågar jag vidare.

- Om man gör rätt tenderar man till att äta mycket mer grönsaker och baljväxter. Det är dock många som gör fel och försöker leva på förädlade köttsubstitut som huvudingrediens när man övergår till en vegetabilisk kost och det är oftast tungt friterade hårt framställda produkter som inte alls är särskilt bra för oss att äta.

- Klarar du av att sitta med vänner som äter kött bredvid dig? Det har jag mycket svårt med.

- Ja, men gör det helst inte, svarar Leo.

- Vad kostar lunch och middagsbuffé på Hermans restaurang?

- Lunch 130kr. Middag 195kr. Vi har öppet 11-21, svarar Leo.

- Får studerande rabatt på buffén?

- Ja, 50% rabatt på middagar mån-fre samt helger.

- När börjar ert julbord och vad kommer vara det bästa på det?

- Vi har julbord på följande helger i december: 2-4, 9-11, 16-18. Det är fullbokat nu och vi hade nog behövt ha ett par extra dagar för att fylla behovet men det får vi planera bättre nästa år. Föregående år har vi även kört sista helgen i november men det känns så kommersiellt att köra julbord så tidigt så därför skippade vi det i år. Det bästa på julbordet i år är nog julskinkan och Caesar salladen med kikärtskrutonger och nöt parmesan och alla smarriga desserter där nog Snickers moussén är vassast.

- Ni renoverade förra året och hade stängt en tid vet jag. Är allt klart nu?

- Vi blir aldrig klara med renoveringar och när man väl tror att man är färdig så är det dags att börja om igen. En så populär restaurang som Hermans utsätts för ett enormt slitage på ett år. Vi har ca 100000 gäster på ett år vilket motsvarar att fylla Globen över 6 gånger!

- Vad har du för framtidsplaner med Rest Hermans? Ex något extra sommartid.

- Vi vill kunna erbjuda matlagningskurser, starta upp frukost/brunch, vi vill även ha föreläsningar i huset och roliga uppsåt ute i trädgården i sommaren som typ trumcirklar, utomhusyoga, alkoholfri klubb.

- Har ni Catering året om och vad kostar det?

- Vi erbjuder catering året runt och har olika menyförslag på vår hemsida. Man kan kombinera cateringmenyer på egen hand från våra stående menyrätter eller så kan man ta någon av våra färdiga komponerade menyförslag. Kostnad mellan 150-300kr.

Tack snälla Leo för dina svar!

Här kommer några rabatter och erbjudanden till er!
Kram! Sara.

Studentrabatter
Hermans restaurang erbjuder studenter att få köpa buffén för 50% rabatt vid köp av valfri dryck och uppvisande av giltig student legitimation. Observera att erbjudandet är giltigt från kl.15 vardagar, hela lördag, söndag och röda dagar.

Happy Monday -Lunchpris på buffén hela dagen!

Tempting Tuesday -Halva priset på fika hela dagen!

Pensionärsrabatt: 100 kr på tisdagar hela dagen!

Skaffa medlemskort på Hermans och få följande:
Gratis buffé och dessert på din födelsedag
5% rabatt på ordinarie pris
Specialerbjudanden via e-post
Pris: 150kr
Finns att köpa i kassan.
Giltighetstid: 1 år från köpdatum.

Fjällgatan 23B
116 28 Stockholm
Telefon: 08-6439480
info@hermans.se
www.hermans.se


Presentation av vinnaren!

Allmänt / Permalink / 0
Hej alla härliga goa vänner!

Idag har det snöat hela dagen där jag bor och det är så härligt! Min hund är jätteglad och jag också. Hoppas det fortsätter så det blir en vit jul.

Det är lördag och klockan är 16.15. Jag drog precis en vinnare! Priset var två biljetter till Tommy Nilssons Julshow & en signerad Julskiva med honom!

Och vinnaren blev……. (här ska det vara trumslag)…….

MARIA BERGH ifrån LIDKÖPING!

Stort GRATTIS till dig! Nu får du boka in ett Stockholmsbesök! O´Learys som ligger i Mall of Scandinavia har 224 butiker och restauranger så där kan du köpa julklappar om du vill. Jag har varit på bio därinne, jättefina salonger. O´Learys har även bowling, minigolf, biljard, laser-tag, dart och mycket annat. Ni kommer att få en jättekul dag och kväll! Biljetterna och skivan kommer med posten.

Här kommer svaret på frågorna i tävlingen:

Fråga 1.
Vilket år var Tommy Nilsson med i Melodifestivalen med låten ”En dag” och hur gick det?
Svar: Året var 1989 och han vann!

Fråga 2.
Vilket år var han med i Melodifestivalen med låten ”Jag tror på människan” och hur gick det?
Svar: Året var 2007 och han kom på 10:e plats i Globen.

Fråga 3.
Till vilket datum har Tommy Nilsson sin julshow på O´Learys i Mall of Scandinavia?
Svar: Han kör till 21 dec.

Ikväll kommer sista avsnittet av ”Så mycket bättre!” Jag ska njuta av att lyssna på Ted Gärdestads låtar som dom ska sjunga. Nu i december kan det vara bra i all julstök att ibland ta fram sina favoritlåtar och lyssna på. Hitta lugnet. Uppskatta dagarna! Vara glad och tacksam! Tänka varje dag på tre saker som man är tacksam för.

Idag är jag tacksam för att snön har kommit, att jag har mina tre fantastiska barn och mina hundar och att jag får blogga med er!

Jag är också glad att kunna få gratulera Maria Bergh som vinnare!

Sköt om er tills vi hörs nästa gång!
KRAMAR FRÅN ER SARA.

Tommy Nilsson: - Jag tog en tel-intervju åt Uno och journalisten märkte inget!

Allmänt / Permalink / 0
Hej mina fina härliga vänner!

”Öppna din dörr
och säg att du vill ha mig här
Säg att du inom dig bär
bara kärlekens röst
och jag ska öppna min dörr
och ge dig varje dag igen
leva här för sanningen
låt mig bli den som först….”

Så går refrängen till min blogg-gäst Tommy Nilssons kanske mest framgångsrika låt. I alla fall en av dom. Jag tycker att han är en fantastisk sångare och fin person så jag är så glad att få ha honom som min gäst. Just nu har Tommy en egen Julshow på O´Learys i Mall of Scandinavia och i mitt förra inlägg hade jag en tävling där man kan vinna biljetter för 2 personer till showen och en signerad cd-skiva med Tommy.

Tommy Nilsson är född 11 mars 1960 i Stockholm. Han är en av Sveriges kändaste artister, låtskrivare och skådespelare samt röstskådespelare. Idag är han sambo med Linda Olsson och har 5 barn. Lilla Tim 5 år är med Linda. Han var tidigare gift med Malin Berghagen. Han är aktuell i tv-programmet ”Så mycket bättre”. Tommy har varit med i ”En natt på slottet”. Han tyckte att något förändrades i och med mötet med sin pappa i programmet och han berättar för mig, att han tror på att andarna finns. ”Det vore konstigt om det inte fanns någonting annat”, säger Tommy. Jag är själv medial så jag förstår honom.

1994 blev hans ”Öppna din dörr” årets låt på Svensktoppen. Han har spelat mot bland andra Pernilla Wahlgren i Sound of Music på Göta Lejon år 2007. Det har skrivits mycket om Tommys tidigare liv med alkohol problem, men den biten tänker jag inte ta upp så mycket. Nu är han nykter alkoholist och jag tycker att man ska blicka framåt. Men Tommy berättar själv för mig:

- Jag tog ett beslut att försöka bryta ett mönster jag var inne i, jag är väldigt tacksam för att jag hade vänner som tog mig till Anonyma Alkolister. Jag var ganska destruktiv utan att veta det själv. Men att komma till insikt är mer än halva resan. Resten är en kamp som går att vinna, men aldrig om du inte vill det själv.

Vidare berättar Tommy……

- Jag har aldrig saknat något som barn och huvudsaken är nog att jag just nu mår väldigt bra. Jag fick allt jag behövde av min mor och min styvfar. Med dom verktyg och ryggsäckar man har, så tror jag inte att någon förälder gör mindre än allt man kan för sina barn.

Jag kan berätta med tanke på vad Tommy sa att hans föräldrar skildes när han var ett år och Tommy hamnade på barnhem en kort period, så hans mamma kunde ordna upp tillvaron. Hon var bara 18 år när Tommy föddes så det kan man förstå.

- Har du några favoritlåtar av dina egna? frågar jag.

- Dom har jag kvar att skriva, men det är klart att ”Öppna din dörr” har betytt mycket. Oftast är det de senaste man gjort som man gillar mest, svarar Tommy.

- Har du en mental eller fysisk ”att göra innan jag dör” -lista och i så fall vad ska det stå på den?

- Kanske bara att bli så bra jag kan bli som pappa och poet! svarar Tommy.

- Vilka fem ord skulle du beskriva dig själv med? Något djur som du är likt? undrar jag vidare.

- Välmenande lite sorgsen, romantisk drömmande men ändå en glad Påfågel! :)

- Vad är ditt livsmotto?

- När tiden är knapp, ha inte bråttom! svarar Tommy.

- Du har turnerat Sverige Runt med Patrik Isaksson och Uno Svenningsson under denna sommar. Har det hänt något speciellt på turnén? Något roligt att berätta från den?

-Vi hade en rolig turné tillsammans, men Uno är så förvirrad ibland. En gång tog jag en telefon intervju åt honom. Jag låtsades vara Uno och journalisten märkte inget. :) Vi funkar bra ihop, är gamla kompisar och spelar för samma sorts publik.

- Du hade ett långt äktenskap med Malin Berghagen och ni har två barn ihop. Vad har du för tips till ett långvarigt förhållande? Hur håller man kärleken i liv? frågar jag.

- Viktigt att ge varandra plats att förverkliga sina drömmar! Lyssna och skapa oaser av tid för varandra, svarar Tommy.

- Du var en av artisterna i årets ”Så mycket bättre”. Blev det som du trodde i programmet?

- Det blev mycket roligare än jag trodde. Trots Freddies tragiska bortgång så blev vi en fin grupp.

- Hur väl känner du dom andra artisterna som medverkade?

- Ingen jätte väl, men Jill och jag träffades redan på 80-talet.

- Vilken av artisterna var roligast att få sjunga låtar till? undrar jag.

- Svårt att svara på, men duetten som jag gjorde med Josefine är en favorit!

- Kändes det jobbigt att bo i ett hus med andra och kanske inte få så mycket egen tid?

- Nej inte för mig! Jag gillar att hänga med folk och man kunde krypa undan ibland, svarar Tommy.

- Låt oss säga att du hade fått välja artister att medverka i ”Så mycket bättre” tillsammans med dig. Vilka artister hade du valt då?

- Oj! Omöjlig fråga. Mozart, Elton John, Jimmie Henrix… ja du fattar. Svenska vet jag inte.

- Du har levt med en rädsla att bli övergiven. Finns den rädslan kvar idag?

- Nej, inte alls faktiskt. Jag tror inte att det finns något att vara rädd för. Jag har gått i terapi, provat lite olika saker. Tror nog att samtal i grupp är det som har hjälpt mest, att dela med sig av sitt och känna att man inte är ensam, svarar Tommy.

- Hur ser resten av året ut och år 2017? Framtidsplaner?

- Jag gör Julshow nu på O´Learys i Mall of Scandinavia. Till våren gör jag en konsert turné och till sommaren blir det Diggiloo.

- Hur ser en bra dag ut för dig? frågar jag.

- Tim, vår son, smyger in och lägger sig mellan mig och Linda. Sen blir det kittling, frukost och en dag tillsammans som avslutas med att alla sover utom jag som skriver i min lilla studio. :)

- Något som vi inte vet om dig?

- Jag målar tavlor! Gör det som en form av terapi.

Om ni tittar i mitt förra blogginlägg så har jag en tävling där du kan vinna två biljetter till Tommys Julshow & en signerad Jul-skiva! Tag chansen och vinn!

Imorgon är det sista gången ”Så mycket bättre” och artisterna ska tolka Ted Gärdestads låtar. Jag kommer att sitta fastklistrad framför tv:n. Kommer du?
 
Tommy har avslöjat för mig att han av Teds låtar gillar bäst "I den stora sorgens famn". Vi får se om det är den som han kommer att sjunga imorgon. :) 

SKÖT OM DIG!
KRAMAR FRÅN ER SARA.
Till top